Tagi kölcsönökre kiemelt figyelmet fordítanak az adóellenőrök

Tagi kölcsönnek nevezzük azt, amikor a cég tulajdonosa kölcsönt nyújt a saját vállalkozásának, mivel a bevételei nem fedezik a kiadásait.

A tagi kölcsön azonban sokszor csak egy bejegyzés a könyvelésben, mivel a valóságban nem is történik pénzmozgás. Fontos, hogy a tagi kölcsön bevételezése a cég tulajdonosa, vagy tulajdonosai által aláírt szerződéssel történjen, mivel az adóbevallásban fel kell tüntetni a tagi kölcsön összegét.

A feltüntetett adatok elektronikus adatbázisba kerülnek, ahol automatikus lista készül azokról a társaságokról, amelyekben tagi kölcsön van.
A NAV kedvére eldöntheti, hogy milyen nagyságú tagi kölcsön esetén kezdi meg a konkrét ellenőrzést.

Az adóellenőrök kiemelt figyelmet fordítanak arra, ha egy cég nyilvántartásaiban tagi kölcsön van feltüntetve. Ha a NAV ilyen tételt talál, akkor a cég ellenőrzése is szigorúbb keretek között folytatódik. A tagi kölcsönt nyújtó cégtulajdonos vagyonosodási vizsgálatra számíthat.

A tagi kölcsönt a lehető leghamarabb vissza kell fizetni, vagy el kell engedni.
A visszafizetés csak a bevételekből lehetséges, ebben az esetben a többletbevétel ÁFA tartalmát, és a bevétel legalább 10%-os társasági adóját is meg kell fizetni.

Az ellenőrzés során sor kerül a cég bevételeinek vizsgálatára is.
A tagi kölcsön alapja lehet annak, hogy a NAV becslési eljárással állapítsa meg a társaság korábbi bevételeit és emiatt adóhiányt mutasson ki.

Külső forrást csak akkor tud igénybe venni a cég a tagi kölcsön kivezetéséhez, ha az kiállja a kötelezően meginduló vagyonosodási vizsgálatot.

2013. január 01.-től átfogó ellenőrzésre számíthatnak azok a társaságok, amelyeknek a nyilvántartásaiban tagi kölcsön található.
Az ellenőrzés része lesz a tagi kölcsönt adó személy vagyonosodási vizsgálata, melynek során a vizsgált személynek kell kétséget kizáró módon bizonyítania, hogy a kölcsön folyósítása adózott pénzből történt, és bizonyítania kell kétséget kizáró módon azt is, hogy a tagi kölcsön összege ténylegesen a rendelkezésére állt.

A tagi kölcsön elengedése esetén az elengedett kölcsön összegével a cég bevételeit meg kell növelni, ugyanezt kell tenni akkor is, ha a kölcsönkövetelés elévül. Az elengedett, vagy elévült tagi kölcsön összege után tehát legalább 10 % társasági adót kell fizetni.

Az elengedett tagi kölcsön után a társasági adón felül - összeghatártól függő mértékű, de legalább 21% - ajándékozási illetéket is meg kell fizetni.
Abban az esetben, ha a cég bevallásai nem ennek megfelelően készültek, az adó- és illetékhiányt az adóellenőrzés tárja fel, úgy 50-200% adóbírságra, mulasztási bírságra, és a késedelmi pótlék megállapítására kell számítani.

A fentiek alapján egyértelmű, hogy csak adózott, bizonyítható jövedelemből nyújtsanak a tulajdonosok tagi kölcsönt cégüknek!!!